La préciosité

Em diu una persona que el que més li agrada demanar-li a un dels seus amants és que li faci petons caminant pel Passeig de Gràcia. Ell és un home casat i ben situat i ella és un dona separada i també ben situada. En principi, no s’estimen i ningú no ha de prendre mal amb aquesta història però només que canviés la situació d’un dels dos, la petició d’ella deixaria de tenir el sentit que té. El joc ha de ser innocent i temerari a la vegada per tenir gràcia.

Una altra persona m’explica que l’ha corprès el realisme d’un somni que ha tingut amb una coneguda que se li apropava sensualment i el conqueria enèrgicament i sense compassió. He llegit que una possible interpretació dels somnis d’aquest tipus és el desig per alguna de les característiques de la persona amb qui se somia més que no pas el desig cap a aquesta persona.

A l’autobús una parella es fan petons sorollosament i penso que són uns ploms i uns exhibicionistes que només volen que tothom els vegi. Ella porta una rosa a la mà i ni és Sant Jordi ni són les 4 del matí; els petons sorollosos i les roses es fan o es donen a casa, no? Quan baixen de l’autobús i veig que ell duu una maleta enorme, de sobte penso en una història d’amor i una urgència que em fan somriure. Les històries que m’imagino que són boniques em fan volar la imaginació.

A classe explica en Jordi Llovet que hi ha un corrent estètic conegut com a la Préciosité que s’alimenta del gust per les converses elegants i refinades de certes reunions femenines en el context de la cort francesa del  segle XVII. Influïda per aquest entorn, Madame de La Fayette escriu l’any 1678 la seva novel·la La princesa de Clèves on la bellesa i la preciositat del llenguatge és més important que la materialització de la història d’amor entre una dona adúltera i un home.

La ficció arriba més lluny i sovint a destins més elegants que no pas la realitat. Això són quatre dies. Avui hi ha lluna plena i espero que tots aquests pensaments em regalin un bon somni. La tendresa és un camí que es desdibuixa quan intentes saber cap on va.

Publicat per

Marta Millaret

Aquí, de moment.

2 pensaments sobre “La préciosité”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s