Nits i dies de llibre

ParisPassar una bona estona amb un llibre és un plaer misteriós. Paper, cola i tinta que t’acompanyen al llit, al sofà, al tren, a un bar o a la muntanya; personatges i trames que se t’emporten; viatges sense peatges, ni drogues, ni hotels, ni maletes; confessions, promeses i traïcions en silenci.

Quan t’enamores de les pàgines d’un llibre sents que voldries que el llibre no s’acabés mai i lluites entre el desig d’avançar de pressa i la por d’arribar al final i que s’acabi tot. Així, a vegades, t’esforces en anar a poc a poc perquè duri més estona i, si t’agrada molt, li regales hores impossibles per si la mort t’arriba abans d’hora. En canvi, si es fa pesat, intentes deixar-lo enrere ràpid o directament l’abandones sense ni mirar-lo als ulls.

Hi ha llibres que t’abracen i que t’escalfen i que són molt útils en les nits d’hivern. Hi ha llibres brillants i àcids que fan bon servei a l’estiu. Hi ha llibres que saps que no són per a tu. Hi ha llibres que deixes per a un altre dia. Hi ha llibres que es tanquen en banda i que, per més que t’hi esforcis, cauen com un plom damunt del teu cap, segrestat per un atac de son, d’avorriment o d’indignació. Hi ha llibres que saps que et fan mal però que necessites llegir. Hi ha llibres que llegeixes en secret i que ningú no sap que has llegit. Hi ha llibres que et canvien la vida i hi ha llibres que et deixen igual i que oblides ràpid.

No saps endevinar què fa que t’enganxis a un llibre amb força. Va com va i punt. El joc té un punt d’incertesa sempre. Hi ha nits que voldries tornar a un llibre que has estimat per llegir-lo i rellegir-lo mil cops més, i hi ha dies que ensopegues amb un llibre que no t’esperaves i tot torna a començar.

Publicat per

Marta Millaret

Aquí, de moment.

9 pensaments sobre “Nits i dies de llibre”

  1. Un post genial. Com a lector, no puc estar més d’acord amb tu. Els llibres tenen una màgia especial, generen sentiments, bons i dolents, com ens passa amb les persones. I com a lector, no puc afegir res més, perquè tu ja ho has dit tot.

  2. tal com les relacions humanes, molt per escollir però mai saps si serà la millor opció. Anem provant…..

  3. Completament s’acord, jo hi afegiria ho ha llibres que són abandonats en un autobús, per donar-els-hi una altra oportunitat.

  4. Hi ha llibres gairebé màgics que es poden acabar de llegir i recomençar, i que es poden obrir cada dia per una plana diferent, a l’atzar, i sempre diuen alguna cosa nova, interessant o inquietant. Un dia he de fer un catàleg d’aquesta mena de llibres estranys.
    El darrer que he llegit en aquesta família és la “Historia universal de Paniceiros”, del Xulio Bello. També recordo les memòries (una mica al·lucinades) del Lawrence d’Arabia, “La rama dorada” del Frazer, el “Tristram Shandy” i “El Danubi”, Però n’hi ha molts més, i contenen algun misteri quasi sobrenatural.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s